top of page

Devrim ve Ayvalık

Harward Tarih Profesörü Cemal Kafadar Dünya’da ilk kafe 1554 yılında İstanbul’da açılmasaydı Fransız devrimi 100 yıl geç olurdu dedi. Kendisine bu durumu sorduğumuzda Fransa’nın ilk kafe’sinin 1686 yılında (bizden 132 yıl sonra) Paris’te Cafe Procope adı ile açıldığını, halen açık olduğunu ve devrimin düşünce mimarlarının (Voltaire, Danton, Jean Jacques Rousseau. Diderot vb.) burada buluşup devrimin temellerini attığını söyledi.

Jules Michelet’de “Histoire de France” kitabında, kafelerin moda olması ile devrim arasında bir bağ olduğunu yazıyor.

Bir dönem Ayvalık’a yolu düşen Ressam Fikret Mualla ve Orhan Peker’in de Cafe Procope’a yolunun düştüğünü hatta Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 1958 yılında Cafe Procope için “Bizde olsaydı evvela kahvelikten çıkar banka şubesi yaparlardı. Medeniyetin birikme olduğunu ve gerçek ilerlemenin mevcudu muhafaza etmek gibi bir esas şartı bulunduğunu öğretmek gerek” yazdığını belirtelim.

Jean Jacques Rousseau’nun babası Isaac Rousseau'nun, 1705'te geldiği İstanbul'da 6 yıl boyunca Topkapı Sarayı'nda saat tamirciliği yaptığını ve Galata kulesi civarında oturduğunu paylaşalım:) Foto: @ayvalikzade

Ayvalık’tan ve Türk kahve kültüründen AyvalıkzadE kahve kupamız ile edebiyat ustalarına selam olsun



bottom of page