top of page

303 Yaşında Kafe

Bizde ilk kafe açılalı 469 yıl olmuş. Elbette ve maalesef ayakta değil. 303 yaşında ve halen açık olan CAFE FLORIAN Napolyon’un daha görkemli bir meydan bilmiyorum dediği Venedik San Marco meydanında.

29 Aralık 1720’den bu yana Charles Dickens, Don Juan’ın yazarı Gordon Byron, Marcel Proust, Stendhal, meşhur Ütopya’nın yazarı Thomas More, Üç Silahşörler ile Monte Kristo Kontu’nun yazarı Alexandre Dumas, Goethe, Besteci Antonio Vivaldi, Jean Jacque Rousseau (Paris Cafe Procope’da rastlamıştık), Giacomo Casanova, tiyatro yazarı Carlo Goldoni’nin de kafe’nin müdavimlerinden olduğu biliniyor.

1893 yılında temeli atılan meşhur Venedik Bienali’nin ilk fikri de burada ortaya çıkmış. Hatta Cafe Florian, ilk Bienale de ev sahipliği yapmış.

20. yüzyıla kadar Venedik’te kadınları kabul eden tek buluşma yeri Cafe Florian’mış.

Senato odası, Özgürlük odası, Mevsim salonu, Oryantal odası, Çin Odası gibi bölümleri var.

Girit Adasını 1669 yılında Venedik Cumhuriyetinden aldığımızda bizde 115 yıldır kafeler olduğunu hatırlatıp, Cunda Taş Kahve, Camlı Kahve, Şeytanın Kahvesi ve Mercan'ın Kahvesi gibi geleneksel kahvehanelerimizin ayakta kaldığı mübadele şehri Ayvalık’tan, AyvalıkzadE kahve kupamız ile ünlü sanatçı ve filozoflara selam gönderelim

Not: San Marco Meydanında bulunan at heykelleri İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda ki Hipodrom'da 1204 yılına kadar duruyormuş. Dördüncü Haçlı Seferi sırasında İstanbul’un ele geçirilmesinin ardından heykeller Venedik'e getirilmiş.



bottom of page