top of page

Kahvemi nasıl öğütmeliyim?

Kahvenizi doğru boyutta ve homojen öğütmek, güzel bir kahve demlemek için yapmanız gereken en önemli işlerden biri. Eğer çok güzel bir yörenin kaliteli kahve çekirdeklerini yanlış bir öğütme boyutunda, homojen olmayan bir şekilde öğütürseniz hiç bir tat alamamanız mümkün.

Evde demleyeceğiniz kahvenin içimi kullandığınız çekirdek, su sıcaklığı, kahve/su oranı, demlediğiniz süre ve öğütme boyutunun dengeli bir şekilde ayarlanmasına bağlı. Kahvenizi öğütürken yaptığınız ayar, su ile çekirdeklerin etkileşim yüzey alanını arttırdığı için çok önemli. Coarse (iri taneli) öğütme, fine (ince) öğütmeye göre kahvenizin su ile temas yüzey alanını düşürür. Filtre ya da Espresso yöntemi ile kahve demliyorsanız kahve/su temas alanı küçüldükçe kahve taneleri arası boşluk artar, dolayısıyla su kahvenin içinden daha hızlı geçer. Bu da bardağınızda aromatik ve ekşi tatların daha hakim olduğu bir kahve elde etmenize neden olur. Tam tersine, eğer kahve/su temas alanı büyürse, yani ince öğütme yaparsanız su kahvenizin içinden daha yavaş geçer ve kahve/su etkileşim süresi artar. Bu da daha çok bitter tatları ve yoğunluğu hissedeceğiniz bir kahve demlemenize olanak sağlar.

Yazının başında kahvenin homojen olmasının da çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Eğer kahvenizin içinde iri ve ince öğütülmüş çekirdekler bir arada bulunursa hem ekşimsi hem bitter tatlar ön plana çıkacağı için, özgün bir karaktere sahip olmayan ve bulanık bir kahve içmeniz olası.

Kahvenizi öğütmek için temelde iki çeşit mekanizma bulunuyor: Bıçaklı değirmenler ve dişli değirmen. Bıçaklı değirmenler ile yukarıda anlattığımız tane boyutu kontrolü ve homojen öğütme yapmak mümkün olmadığı için iyi bir kahve içmek isteyen kahveseverlere bu değirmen çeşidini pek tavsiye etmiyoruz. Dişli değirmenler ise elektrikli ve manuel olarak iki sınıfa ayrılıyor.

Peki hangi öğütücüyü alacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Elektrikli ve manuel değirmenlerin en büyük farkı hızları. El değirmeninde 2 kişilik bir kahve için 24 gram kahve öğütmek yaklaşık 2 dakika sürüyor, elektrikli öğütücüde ise 5 saniye. El değirmenlerinde hazne 25 – 60 gram kahve alabilirken, elektrikli öğütücülerde bu 250 grama kadar çıkabiliyor. El değirmenlerinin elektrikli değirmenlere göre avantajları ise daha uygun fiyatlarda olmaları, taşınabilirlikleri ve bakıma ihtiyaç duymamaları.

Demleme Ekipmanına Göre Kahve Öğütme Boyutu

Her kahve demleme ekipmanında demleme süresi ve filtrenin özelliği/geçirgenliği arasında farklar var. Bu iki parametreyi de kahvemizi doğru boyutta öğüterek kontrol edebiliriz. Aşağıda farklı demleme ekipmanları için tavsiye edilen öğütme boyutlarını bulabilirsiniz, ancak her zaman dediğimiz gibi farklı parametreler deneyerek kendi sevdiğiniz kahve tadını bulmak elinizde. Afiyet olsun.

  • Türk kahvesi: Powder (pudra kıvamında)


  • Espresso: Super fine (çok ince)



  • Moka Pot: Fine (ince)

  • Aeropress: Fine (ince)

  • Hario V60: Medium (orta)

  • Kağıt filtre: Medium (orta)



  • Metal filtre: Medium (orta)

  • Syphon: Coarse (iri)

  • Chemex: Coarse (iri)

  • French Press: Coarse (iri)



  • Soğuk demleme: Coarse (iri)


bottom of page