top of page

Kahve çeşitleri nelerdir?

Kahve meyvesi dünyada sadece ekvatoral iklimin hüküm sürdüğü; üst kısmında Meksika, Hindistan ve Vietnam’ın; altında ise Brezilya’nın sınır olduğu belli başlı ülkelerde yetiştirilebiliyor. İlk olarak kiraz benzeri kırmızı bir meyve olan kahve birden fazla üretim aşamasından geçtikten sonra hepimizin bildiği yeşil çekirdek halini alıyor ve dünyanın bir çok bölgesine yeşil çekirdek olarak sevk ediliyor.


Arabica, Robusta, Single Origin, Blend (Harman)

Hazır kahve paketlerinde ya da en sevdiğimiz “coffee shop”larda satılan taze kahvelerde 100% “Arabica” ya da “Single Origin” ifadesini kocaman yazılarla sık sık görüyoruz. Peki bunların anlamı ne? Kahve çekirdeğinin temelde iki türü var: Arabica ve Robusta. Arabica; Robusta’ya göre daha yüksek bölgelerde yetişen, daha narin ve bakımı daha zor bir tür. Arabica kahve çekirdekleri hem daha kaliteli, hem de içerisinde yetiştiği bölgeye göre meyve, çiçek, çikolata gibi pek çok farklı aroma içeriyor. Robusta, Arabica’ya göre daha yüksek bir kafein oranına sahip. Alçak bölgelerde yetişen ve zorlu koşullara daha dayanıklı bir çekirdek olan Robusta, endüstriyel üretime de daha uygun bir çekirdek türü. Robusta kahvelerin tadı genelde bitter/karamelize bir çizgide. Robusta kahveler yoğunlukla harman kahvelerde kullanılıyor. Espresso harmanında bir miktar Robusta bulunması şart, çünkü harmandaki Robusta kahvenin gövdesini ve kremasını arttırıyor.

“Single Origin” ifadesi kahvenin harman olmadığını hepsinin belirli bir bölgeden geldiğini ifade eden bir terim. Zincir kafelerde gördüğümüz “House Blend”, “Office Blend” vb. harmanlar ise kahvenin içerisinde değişik aromaları alabileceğimiz birkaç kahve çekirdeği karıştırıldığını gösteriyor.

bottom of page