top of page

Eski Ayvalık Fotoğrafları

AyvalıkzadE Sembolleri (FOTOĞRAF-1)

Solda ki büyük taş yapı 1974 yılına kadar ömrünü sürdüren Ayvalık’ın ilk Belediye Başkanlarından Şevket Osman Karaca’ya ait sabun ve zeytinyağı fabrikası. Şu an Ayvalıkzade’nin bulunduğu yer. 1930’lu yıllara ait fotoğrafı hediyelik çikolata, badem ezmesi, kurabiye kutularımıza ve mağazamızın iç tasarımına taşıdık. Her görenin eski Ayvalık fotoğrafı deyip geçtiği fotoğrafın gelecek nesillere ulaşmasını sağlayan kişi Mimar ve Koleksiyoner Sayın Mehmet Müjdat Soylu.

Müzayedelerden toplanan orijinal fotoğraflar çocuk avuç içinden küçük ebatta kontak baskı tekniği ile çoğaltılmış. Kontak baskı; Filme çekilmiş görüntünün; başka bir film, kart ya da kalıp üzerine konularak pozlandırılması anlamına geliyor. Negatifler ile birebir aynı boyda görüntüler elde ediliyor.

Mehmet Müjdat Soylu 1959 yılında Ayvalık’ta doğdu. Ayvalık Lisesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde okudu. 1990 yılından bu yana eski Ayvalık fotoğraf ve kartpostallarını dünyanın farklı yerlerinden toplamaya ve müzayedelere katılmaya başladı. Aynı yıllarda TRT’de yayınlanan Riziko, Joker, Banko ve İller Yarışıyor gibi bilgi yarışmalarına katıldı ve birincilikleri var. Yine kendisi gibi koleksiyoner arkadaşları M. Salim Kaptan ve Faruk Ergelen ile birlikte “Yılların İçinden Ayvalık” isimli eseri yayınladılar. Müjdat Soylu 1987 yılından bu yana Mimarlık mesleğini sürdürüyor.

Unesco Dünya Mirası geçici listesinde bulunup kalıcı olarak listeye girmeyi planlayan Ayvalık, her geçen gün daha değerli bir ilçe haline geliyor. Yaşadığımız depremde defalarca gördüğümüz acı bize Devlet Adamı, Yerel Yönetici, Siyasetçi, Şehir Plancısı, Mimar, Mühendis, İşletme Sahibi, Reklamcı, Emlakçı, Tabelacı, Klimacı, Yönetici, Telefon, Elektrik, Su, Doğalgaz Şirketi sahipleri, ama en önemlisi kentin sahipleri olan yerel halkın eski Ayvalık fotoğrafına pür dikkat bakıp kaçınılmaz olan değişimi ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini net bir şekilde gösteriyor.



bottom of page