top of page

Ayvalık Kedisi mi? Kara Kedi Felix mi?

AyvalıkzadE Sembolleri (Oyuncak-2): AyvalıkzadE'den içeri girdiğinizde sol raflarda sizi Felix adında sevimli bir siyah kedi karşılar. Dükkanın şans sembollerinden birisidir. Üstelik Dünyada kara kedi genelde uğursuz sayılıyor. Nasıl mı?


Mitolojik bir hikayeye göre kara kedinin uğursuz sayılmasının nedeni; Hz. Adem’in Hz Havva’dan önceki eşi olduğu söylenen Lilith’in Tanrı’nın buyruğuna karşı gelmesi sonucu siyah kediye dönüştürülmesidir.


“Hansel ve Gratel” masalında ve Şirinler çizgi filminin Gargamel’inde olduğu gibi cadıların kara kediyle birlikte anılmasının nedeni de bu olaydır.


İnsanlara şans getirdiğine inanılan tek siyah renkli kedi ise 9 Kasım 1919 tarihinde doğar. Gözlerini dünyaya açtığı yer, karikatür sanatçısı Pat Sullivan’ın stüdyosudur.


İlk çizgi film kahramanı olan bu siyah kedinin adı Felix’tir. Beş dakika süren ve sessiz olan bu ilk çizgi filmde koşturan Felix’in adı, Latince kedi demek olan “felis” ve şans anlamına gelen “felix” sözcüklerinden türetilmiştir. 20 Mayıs 1927 uçuş tarihinde çok önemli bir gündür. Çünkü o gün, Charles Lindbergh Amerika’dan havalandığı uçağıyla Atlas Okyanusu’nu kesintisiz ve tek başına uçan ilk pilot olma ünvanını Paris’e konarak kazanmıştır. Ünlü pilotun böylesi bir uçuşta şansa da ihtiyacı olacaktır elbette. Lindbergh, kendisine şans getirmesi için bir Felix oyuncağını yanında taşımıştır.


Ekim 1927’de New York’un Roosevelt Havaalanın’da aynı heyecan bir kez daha yaşanır. Atlas Okyanusu’nu aşma denemesinde bu sefer bir kadın pilot Ruth Elder başroldedir!... Ruth Elder de, şans getirdiğine inandığı Kara Kedi Felix’in bir oyuncağını yanına almıştır.  Ne var ki Ruth Elder’in uçağı Atlas Okyanusu’na düşecektir. Kadın pilot bu kazadan kurtulmayı başarır. Olayı gazeteden okuyan Felix’in yaratıcısı Pat Sullivan, kara kedinin ağzından şu telgrafı çeker, Ruth Elder’e: “Ben iyiyim, karaya çıktım. Görüşmek üzere…” Pat Sullivan birkaç hafta sonra da kadın pilota yeni bir Felix oyuncağı gönderir. Ruth Elder, bu yeni oyuncağı ile gazetecilere gülümseyerek poz verirken, şunları söyler: “Beni şans kurtardı!” 

Ünlü televizyon kanalı NBC, yayın hayatına 1928 yılında başlamıştır. Stüdyo’dan yapılan ilk deneme yayınında kameraların karşısında Felix oyuncağı vardır. Felix televizyona çıkan ilk oyuncaktır.

Pazarlamanın gücü ile darısı Ayvalık Kedilerinin başına:) 



bottom of page