top of page

Kahve sözlüğü- Terimler

· AA: Kahve paketleri üzerinde yer alan büyük harfler çekirdek büyüklüğünü ifade eder. AA, kahve çekirdeğinin normal çekirdekten daha büyük olduğunun göstergesidir. AA aynı zamanda kahvenin kalitesini de ifade eder.

· Asidite: Kahve kavurma işlemi sırasında lezzet verici asitler ortaya çıkar. Bu asitler doğal olarak kahveye asidik bir tat kazandırır. Kahvenin kavrulma süresi ile asiditesi arasında ters orantı vardır; kahve ne kadar çok kavrulursa asiditesi o kadar düşük olur.

· Arabica: Güney Amerika’da yetişen bir kahve türü olan Arabica, dünyada en çok tercih edilen kahve çekirdeği çeşididir. Yumuşak içimlidir. Kafein oranı diğer kahve çekirdeği türlerine göre daha azdır. Tatlı ve meyvemsi bir aromaya sahiptir.

· Robusta: Arabica kahve çekirdeklerine kıyasla, daha alçak kesimlerde yetişen kahve türüdür. Diğer kahve türlerine göre daha dayanıklıdır.

· Roastery: Kahve kavurma atölyesi anlamına gelir.

· Light Roast: Kahve çekirdeklerinin hafif kavrulmasına verilen isimdir. Genellikle tarçın rengindedir. Ayrıca kahvenin orijinal tadının daha yoğun hissedilmesini sağlar. Bu kavurma türünde asidik tatlar daha baskındır.

· Medium Roast: Kahve çekirdeklerinin orta derecede kavurmasını ifade eder. Açık kahverengidir. Bu kavurma türünde de asidik tatlar ön plandadır. Orijinal tatlar çok baskın olmasa da belirgindir.

· Dark Roast: Kahve çekirdeklerinin tam kavrulmasını ifade eder. Asidite artık arka plandadır. Kahvenin tatlı aroması daha ön plandadır. Orijinal tatlar neredeyse tamamen yok olur. Koyu kahverengi, hatta siyaha yakın bir renge sahiptir.

· Brown Roast/American Roast: Geleneksel Amerikan tadına uygun şekilde kavrulmuş kahvedir. Genellikle orta kavrulmuştur.

· Italian Roast: Dark roast grubundadır. En koyu kavurma derecesi olarak kabul edilir. Çekirdekleri neredeyse siyah renktedir. Sert bir tada sahiptir.

· Vienna Roast: Orta derecenin üzerinde fırınlanmış kahve çekirdekleridir. American Roast’tan biraz daha koyudur.

· Whole-Bean Coffee: Kavrulmuş fakat öğütülmemiş kahveyi ifade eder.

· Cinnamon Roast: Kısa süreli fırınlama olarak açıklanabilir. Bu işlem sonrasında açık kahverengi çekirdekler oluşur. Çekirdeklerin üzerine yağ bulunmaz.

· City Roast: Geleneksel Amerikan tipi kavurmadan biraz daha koyudur. Bu işlem espresso kavurma olarak da bilinir. Kavurma derecesi ilk çatlama sesidir.

· İlk Çatlama: Kahve çekirdeklerini kavurma işlemi sırasında, yeterli ısıya ulaşıldığında çekirdeklerden çatlamaya benzer bir ses gelir. Bu sesin ilk kez duyulmasına ilk çatlama denir. Hafif kavurma işleminde ilk çatlama sesi duyulduktan sonra kavurma işlemi bitirilir.

· İkinci Çatlama: İlk çatlama sesi sonrası kahve kavrulmaya devam edilirse çatlama sesleri gelmeye devam eder. Uzun süre kavrulan kahve çekirdeklerinden ikinci çatlama sesi gelir. İki çatlama ile birlikte asidite yok olur, orijinal tatlar kaybolur ve orijinal tatların yerine yeni aromatik tatlar meydana gelir.

· Brew: Kahve demlemek anlamına gelir.

· Brewing Ratio (Demleme Oranı): Öğütülmüş kahve ile suyun oranını ifade eder. Örneğin 1:16; 1 birim kahve, 16 birim sudur.

· Cold Brew (Soğuk Demleme): Bir çeşit konsantre kahvedir. Kalın öğütülmüş kahvenin soğuk suda 12 saat civarı tutulması ile demlenir.

· Blend: Harman anlamına gelir. İki ya da daha fazla kahvenin karışımı blend olarak ifade edilir. Kahvelerin tek tip ve orijinal olması önemlidir.

· Espresso: Bir kahve içeceği türü olan espresso, yüksek basınç altında demlenir. Kahve ve su oranı yaklaşık 1:3’tür.

· Macchiato: Son yılların popüler kahve içeceklerinden biri olan macchiato, espressonun üstüne az miktarda süt köpüğü eklenmesiyle hazırlanır. Macchiato kelime anlamı olarak İtalyanca “lekeli” demektir.

· Cappuccino: Son dönemin en çok tercih edilen kahve içeceği türlerinden biri olan Cappuccino, espresso üzerine az sıcak süt ve bol süt köpüğü eklenmesi hazırlanır.

· Ristretto: Espresso ile aynı yöntemde hazırlanan başka bir kahve içeceği çeşididir. Espressodan tek farkı; kahve ve su oranının 1:1 olmasıdır. Ristretto bu ölçüsü nedeniyle espressodan daha sert ve yoğundur.

· Frappe: Genellikle kahve bazlı hazırlanan buzlu bir içecek türüdür.

· Flat White: Avustralya usulü sütlü kahve içeceğidir. Ristrettonun üzerine bol süt köpüğü eklenmesiyle yapılır. Latte ve cappuccinoya kıyasla daha küçük bardaklarda servis edilir.

· Iced Coffee: Kahvenin demlendikten buzlanarak servis edildiği bir içecek türüdür.

· Americano: Espresso üzerine sıcak su eklenerek hazırlanır.

· Mocha: Bir kahve çeşididir. Çikolata, espresso ve süt karıştırılarak hazırlanır.

· Lungo: Espresso gibi hazırlanan kahve içeceği türlerinden biri de lungodur. Espressoya kıyasla daha yumuşak içimli olan bu içeceğin kahve ve su oranının 1/4’tür.

· Filtre Kahve: Dünyada en çok tüketilen kahve çeşidi olan filtre kahve; kağıt veya metal bir filtre yardımıyla öğütülmüş kahve içerisinden sıcak suyun süzülmesi ile elde edilir.

· Çözünebilir Kahve: Instant kahve veya hazır kahve isimleriyle de bilinir. Çoğunlukla market raflarında karşımıza çıkan çözünebilir kahveler aslında kimyasal içerikli kahvedir. Hazırlaması oldukça kolaydır; herhangi bir demleme ekipmanına ihtiyaç duyulmadan, su içine karıştırılarak hazırlanır. 2’si 1 arada, 3’ü 1 arada kahveler bu kahvelere örnektir.

Comments


bottom of page