AyvalıkzadE Sembolleri (MÜZİK-1)
Ayvalıklılar, AyvalıkzadE’nin açıldığı günden sonra her gün batımında Cumhuriyet meydanına bakan işletmenin önünde çello çalarken Görkem Gençsoy’u görmüştür. Tam 300 gün. Amacı neydi?
19 Mayıs 2021 tarihinde ilk kez AyvalıkzadE önünde çalmaya başladı. 19 Mayıs 2022 tarihinde performansını tamamladı. Sokağa çıkma yasaklarından dolayı performansı 365 gün yerine 300 gün sürdü.
27 Mayıs 1992'de Saray Bosna’da ki bombalamada, Müzisyen Vedran Smailovic ekmek sırasında bekleyen 22 komşusunun ölümü ve Saraybosna Orkestra binasının yerle bir edilmesi üzerine bir karar verir. Bu deliliğe direnebilmek için elinde bir tek çellosu kalmıştır. Smokinini giyer, çellosunu alır ve öldürülen yirmi iki şehit komşusu için yirmi iki gün boyunca yıkıntıların, bombaların, patlamaların ve Sırp keskin nişancıların arasında Albinoni’nin Adagio in G Minor’unu çalmaya başlar.
Evlerine sığınmış, korkudan sinmiş insanların içine umut olur. Bütün risklere rağmen insanlar sokağa çıkar ve onu dinlemeye başlar. Saraybosna'nın Çellisti Vedran Smailovic, bombalanan evlerde yıkıntıların arasında ve cenazelerde çalmaya devam eder.
30 YIL ARAYLA İKİ MÜZİSYEN ‘BARIŞ İÇİN MÜZİK’ DEDİ ‘Saraybosna’nın Çellisti’ olarak bilinen ve Boşnak şehitleri için savaş meydanında çello çalarak, cesareti ile ilham veren Vedran Smailovic’e saygı amacıyla çello çalmaya başlayan Görkem Gençsoy, sanatçı duyarlılığı ile Smailovic'e Ayvalık'tan selam ederken Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ile başlayan savaşa da çello çalarak 'Hayır' dedi.
Saraybosna Kuşatması 1992’de başladı, 1996’da bitti. Leningrad Kuşatması’ndan neredeyse bir yıl daha uzundur. Kuşatma ve abluka tam 1.425 gün sürmüştür. Vedran’a bir muhabir “Arkadaşım sen deli misin?” dediğinde “Bombalanan sokaklarda çello çaldığım için bana deli diyorsunuz. Peki durmadan Saraybosna’yı bombalayanlara hiç Deli misiniz? diye sordunuz mu?” Demiştir.
Joan Baez gibi starlar Saraybosna’daki müziği duyup ilham alarak şarkılar bestelediler. Rolling Stone ve Vanity Fair’in en meşhur fotoğrafçılarından Annie Leibovitz Bosna halkının mücadelesini fotoğrafladı. Susan Sontag savaşın fotoğraflarını en alakasız dergilerde bile manşetlere taşıdı. Radiohead, Blur, The Stone Roses, Paul Weller gibi isimler Brian Eno’nun önderliğinde “Help” adında bir albüm çıkardı. War Child’la Bosnalı sanatçılar aynı anda bir de fırın açıp halka ekmek ve müzik dağıtmaya başladı. Politikacıların üstündeki baskılar her saniye arttı ve nihayet tüm dünyanın baskısıyla Saraybosna kuşatması bitti. Vedran’ın öyküsü “Welcome to Sarajevo” filmine de konu oldu.
Görkem Gençsoy “İnsanları öldürmek hiç zor değildir ne yazık ki ama notaların, fikirlerin kafasını kesmek imkansızdır. Şiddete yanıt, daha fazla yıkıcı enerji değil, yaratıcı enerji ile olmalıdır.” Dedi.
Şükrü Görkem Gençsoy : @sggencoy 1990‘da Kayseri’de doğdu. TED Koleji, Sema Yazar Anadolu Lisesi, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümünü bitirdi.
Kayseri Satranç il birinciliği, Türkiye Mangala birinciliği bulunan Gençsoy Satranç ulusal hakemi ve antrenörü, Mangala ulusal hakemi ve antrenörüdür. Ud, Gitar ve Viyolonsel çalan sanatçı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Müziği Korosuna seçilmiştir.
#ayvalık #sarımsaklı #cunda #altınova #küçükköy #ayvalıkvizyonu #atatürk #görkemgençsoy #ayvalıkzade #müzik #boşnak #çello #viyolonsel
header.all-comments